FOTBAL: O ALTFEL DE NAȚIONALĂ

Am scris in urma cu o luna, dupa Romania-Spania, ca echipa nationala are nevoie de suflu proaspat si de revitalizare, ca mister Contra trebuie sa speculeze la maximum avalansa de fantezie a tinerilor ce vin cu elan si prospetime, cu asteptari totodata dupa standardele ridicate demonstrate la European in aceasta vara, dar si cu mandrie si curaj.

Pustii lui Radoi marcheaza apogeul fotbalistic al unei generatii ce promite si demonstreaza multe. Valoarea a fost confirmata la turneul final, iar excelenta si talentul se observa prin finete si autenticitate, meci de meci, indiferent de numele adversarului.

Aseara, la Ploiesti, a venit Ucraina. Campioana mondiala la Under 20, insa îndeajuns sa opreasca dorinta si valoarea alor nostri. Scorul, desi clar favorabil pentru tricolorii mici, a fost construit in mai putin de jumatate de ora, Radoi avand sclipire la schimbari. Invinsa la scor de neprezentare, Ucraina nu a fost o prada usoara, in ciuda faptului ca 3-0 lucea fermecator pe tabela lupilor galbeni, in miez de noapte. Acest 3-0 incununeaza munca, ambitia si perseverenta unor fotbalisti pe care providenta i-a adunat pentru a ne arata o altfel de nationala.

Privita deseori cu dispret si neinsemnatate, Romania castiga o generatie stralucitoare, iar in cel mai scurt timp aceasta poate fi raspunsul de mulțumire dupa toti anii grei si apasatori.

La Ploiesti, Romania a jucat din nou bine, a reusit sa domine autoritar finalul, si desi in inferioritate numerica, victoria a venit cu certitudine la capatul unei asteptari sufocante. Olimpiu Morutan si Adi Petre au fost eroii notati ai partidei, desi succesul se datoreaza tuturor celor care au trudit pe durata intregului joc. Succesul este îmbucurător, ca o gura de oxigen luata dupa portia amara de fotbal din Danemarca si in acelasi timp atat de important in economia clasamentului.

Tricolorii mici se fac mari! Asta este cert! Pasul catre prima reprezentativă se va face curand si in speranta ca pana la “seniori” nu isi vor pierde tracul si entuziasmul, parca putem visa la vremuri mai bune. Daca ar fi chiar de glorie, in amintirea anilor demult apusi, atunci generatia ce in urma cu un an si jumatate isi varsa lacrimile amare, iar in urma cu trei luni culegea roadele in Italia, este pariul castigator al nostru ca natiune, ca tara.

Urmeaza confruntarea cu Irlanda de Nord si victoria ar lumina parca si mai mult drumul nostru spre fotbalul bun. Un nou turneu final, nu ar fi vis, ci recompensa, pentru ca dupa atata amar de vreme, o echipa in galben a Romaniei nu ne mai “hraneste” cu himere desarte, ci doar cu exagerat de mult optimism!

Hai, Romania!

 Navigare articole

«

»