Istoria și Misiunea JCI în lume

Misiunea JCI este „să ofere oportunități de dezvoltare ce împuternicesc tinerii să creeze schimbări pozitive”. Organizația provoacă la acțiune oamenii care doresc să îmbunătățeasă viața comunității lor. Tinerii (18-40 de ani) din toate mediile își pun în comun viziunea, expertiza, rețeaua de cunoștințe și resursele, ca să aducă schimbări benefice și progres prin acțiuni cu impact local, național sau mondial.

Undeva, în interiorul fiecărui membru din JCI, există un copil ca și cel din filmulețul alăturat, care își ridică mânecile și începe să abordeze o problemă din comunitate. Iar exemplul său are atât de mult impact, încât cei ce privesc de pe margine nu pot să nu se implice.

Membrii se implică voluntar. Dacă vrei să înțelegi ce îi unește și ce îi motivează, din acest video vei cunoaște cel mai repede „sufletul organizației”.

„Dintre pereții sufletului acestei organizații, în care e clădită fundația pentru a avea caracter și a fi un bun cetățean, sper că va veni un mesaj, la lumina zilei de mâine, care va stârni oamenii spre instituirea păcii mondiale permanente și eterne.” – Henry Giessenbier (1892-1935), Fondatorul JCI

Ce este JCI?

Junior Chamber International este o organizație non-guvernamentală, non-profit formată din tineri cetățeni activi care au între 18 și 40 de ani. JCI încurajează tinerii să devină proactivi în comunitățile lor, să preia initiativa și să rezolve provocările locale, cu impact sustenabil global și local. De peste 100 de ani, milioane de tineri s-au implicat în programe de dezvoltare economică durabilă, cooperare internațională, caritate, servirea comunității, educație, antreprenoriat, protecția mediului.

Astăzi JCI e structurată ca o federație a peste 100 de organizații naționale, peste 5.000 de organizații locale și mai mult de 200.000 de membri activi.

Cele 4 direcții de dezvoltare la nivel global sunt:

  1. Antreprenoriat și business
  2. Dezvoltare personală și leadership
  3. Responsabilitate socială și implicare în societate
  4. Relații internaționale, implementarea obiectivelor mileniului („U.N. MDGs”)

Fiind o organizație de mare calibru internațional, cu merite deosebite în secolul trecut, JCI a primit rol consultativ în Consiliul Europei, UNESCO și în Consiliul Economic și Social ONU (Nivel II). E singurul ONG autorizat să folosească sigla ONU, cu care avem parteneriate din vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Care sunt cei mai renumiți membri JCI?

De-a lungul timpului, JCI a fost o platformă de întâlnire între profesioniști și oameni cu inițiativă, care doreau să aducă inovație, progres și o schimbare benefică în mediul lor. S-au format aici numeroși lideri ce s-au remarcat apoi în business, diplomație, cariere universitare, media, sport ș.a.

Cei mai renumiți sunt:

  • Secretarul General ONU, Kofi ANNAN.
  • Membri ai Caselor Regale: Prințul ALBERT de MONACO; Prințul JOACHIM al DANEMARCEI;
  • Antreprenori: Melinda & Bill GATES (SUA); Alan BOND (Australia); Pehr GYLLENHAMMAR (CEO Volvo); Tom MONAGHAN (Fondatorul Domino’s Pizza); Terrance McCANN (Dir. Exec. Toastmasters International, SUA).
  • 12 președinți de stat: 7 din SUA – Bill CLINTON, J.F. KENNEDY, Richard NIXON, George H. BUSH, Gerard FORD, Hubert HUMPHREY, Lyndon JOHNSON; Jacques CHIRAC (Franța); Shui Bian CHEN (Taiwan); Walter SCHEEL (Președinte RFG, 1964); Henri Konan BEDIE (Cote D’Ivoire); Hugo BANZER-SUAREZ (Bolivia).
  • 4 Vicepreședinți SUA – Nelson RPCKEFELLER, Dan QUAYLE, Walter MONDALE, Al GORE.
  • 9 Prim-Miniștri: 6 din Japonia – Taro ASO, Junichiro KOIZUMI, Yukio HATOYAMA, Yoshiro MORI, Yasuhiro NAKASONE, Keizo OBUCHI; Poul SCHLÜTER (Danemarca); Jan Krzysztof BIELECKI (Polonia); Steingrimur HERMANNSSON (Islanda).
  • Sportivi: Larry BIRD (NBA); Larry HOLMES (box); Rogers HORNSBY (Baseball); Charles LINDBERG (pilot); Bong JOO LEE (atlet, Korea).
  • Hon. Douglas LOWE, Premier al Tasmaniei, Australia; Hon. Charles COURT, Premier al Western Australia; Hon. Edward SCHREYER, Premier al Manitoba, Canada; Hon. Doug LEWIS, Ministru al Transporturilor, Canada.

Mai apar asociați cu numele JCI: Jackie CHAN și Elvis PRESLEY, care au fost recunoscuți prin programul TOYP – Ten Outstanding Young People al JCI, încă dinainte să devină faimoși.

Photos-40th-Anniversary-Dinner-768x480

Care e istoria JCI?

  • Henry Giessenbier Jr., un bancher din St. Louis a fondat în 1910 Clubul de Dans Herculaneum, care s-a unit în 1914 cu alte 6 cluburi, formând Federația Cluburilor de Dans, iar el a fost ales Președinte. Totuși, visul său era să fie implicat într-o mișcare cu mai mult angajament în comunitate, în care oamenii să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea lor personală și profesională și pentru bunăstarea și progresul comunității. Credea că dacă un om dorește să aibă impact încă din tinerețe are nevoie să-și dezvolte abilitățile de leadership și business.
  • 13 Octombrie 1915, la Mission Inn din St. Louis, Missouri: Henry „Hy” Giessenbier Jr., în calitate de președinte al Federației Cluburilor de Dans, conduce întâlnirea memorabilă în care fondează împreună cu 32 de bărbați „Young Men’s Progressive Civic Association (YMPCA)”, care avea să devină prima organizație locală JCI. Sopul acesteia era să ajute membrii să-și dezvolte abilitățile de leadersip, prin implicarea în viața comunității și soluționarea problemelor civice și de business pe care le sesizau împreună.
  • 1916 schimbă denumirea în „Junior Citizens of St. Louis”, iar în 1918 se afiliază Camerei de comerț din St.Louis.
  • 21-22 Ianuarie 1920: „St. Louis Plan”- marele plan de unificare după Primul război Mondial, în care 29 de organizații locale din SUA au format o organizație națională, cu numele „U.S. Chamber of Commerce”, alegându-l ca președinte în continuare pe Giessenbier.
  • Anii ’20: începe impactul național prin campanii ca „Get Out the Vote”(pentru implicarea cetățenilor în guvernul lor), implicarea în dezvoltarea de aeroporturi și serviciul de poștă aeriană.
  • Anii ’30: crește la aproape 700 de locale. Începe publicația ACTION, programul „10 Outstanding Young Men”(program de recunoaștere a meritelor deosebite aduse comunității) și alte programe pentru reducerea accidentelor rutiere, conservarea resurselor naturale (inclusiv prin măsuri de intervenție la nivel legislativ).
  • 7 Noiembrie 1935: moare Giessenbier, un lider a cărui viziune a influențat pozitiv mai mult de un secol de istorie civică și progres socio-economic.
  • Anii ’40: 85% dintre membrii JCI sunt înrolați în al Doilea Război Mondial, iar cei rămași în locale s-au implicat cât de bine au putut în acțiunile United Service Organizations.
  • 1944, Mexico City, Mexico: JCI se extinde în afara SUA, prin fondarea Junior Chamber International, incluzând SUA, Costa Rica, Guatemala, Mexico, Panama, El Salvador, Honduras, Nicaragua.
  • 1946, Panama City, Panama: Primul Congres Mondial JCI, unde s-a aprobat Constituția internă și s-a decis să se excludă cuvântul „Comerț” din denumirea organizației mondiale. Au fost reprezentate 16 țări, prin 44 de delegați: Argentina, Brazilia, Canada, Costa Rica, Chile, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Hawaii, Honduras, Mexico, Panama, Peru, SUA, Uruguay.
  • 1946: prima Convenție Națională în SUA de după război, cu invitați din Canada, Mexico, America de Sud, Europa, Filipine. Vicepreședintele US Junior Chamber, C. William Brownfield atrage atenția că JCI nu are un crez oficial și îl creează el. Acest JCI Creed s-a păstrat până azi, dovedindu-și acuratețea la fiecare dintre numeroasele încercări de a-l adapta sau „moderniza”.
  • 1950: Președintele JCI Phil Pugsley stabilește un Secretariat General permanent, care să țină toate dosarele, activitățile și comunicarea în JCI. A funcționat întâi în sediul US Junior Chamber of Commerce, din Tulsa, Oklahoma, până când i-a fost construit sediul și apoi s-a mutat în Coral Gables, Florida, în 1969 (la aniversarea a 25 de ani de JCI). Ca să motiveze necesitatea unui „cartier general”,Pugsley a declarat: „JCI e ca un gigant somnoros, disponibil să lupte pentru libertate, dar încă insuficient de organizat, ca să fie eficient. [Are] un potențial formidabil ca armă non-militară a lumii libere.”
  • 1953: la întâlnirea anuală (a US Junior Chamber of Commerce), pentru prima dată într-o întâlnire JCI ia cuvântul un Președinte SUA, Dwight Eisenhower,  care le spune membrilor: „A voastră este una dintre cele mai distinse și întreprinzătoare organizații ale națiunii. Sunteți oameni tineri și responsabili, cu cariere impresionante și realizări deja înregistrate în onoarea voastră… Deoarece sunteți deopotrivă tineri și responsabili, știți care este cea mai măreață responsabilitate a voastră pentru mâine: un viitor plin de pace.”
  • 1954: Președintele SUA Richard Nixon (fost membru JCI) premiază o locală din Vietnam pentru implicarea în „Operation Brotherhood”. Acesta a fost un proiect JCI în care s-au strâns fonduri considerabile în plan internațional pentru a asigura hrană, îmbrăcăminte și servicii medicale refugiaților din Vietnam. La finalul proiectului, au fost tratați 721.329 de refugiați și s-au efectuat 5.023 de operații chirurgicale.
  • 1965: Proiectul „Concern”– prin care se oferă servicii stomatologice și medicale de bază pentru defavorizații din Hong Kong, Vietnam, Mexico și Munții Apalași din SUA.

Gabriela Vereș
Director Internaționalism

Sursa: JCI Cluj



Navigare articole

«

»