Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.
Sărbătorim Earth Hour de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.
Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de pe tot globul ajunge chiar și în cele mai înalte foruri ale decidenților.
Campania de anul acesta este o invitație să ne dăruim energia naturii – de Earth Hour și apoi în fiecare zi, pentru a contribui la un mediu mai curat, mai bine îngrijit și, deci, mai sănătos. Mesajul și îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din România este Dăruiește naturii din energia ta!
Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să iasă la o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber.
In Craiova, Asociatia Studentilor din Facultatea de Fizica din Craiova (ASFFC), Asociatia Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova) si Centrul Local Craiova Cercetasii Romaniei (ONCR) propune publicului in data de 28 martie 2015 o serie de evenimente dedicate Earth Hour si anume:
- JCI Cycling Day – tur ciclist al orasului incepand cu ora 11.00, 28 martie 2015 cu plecarea din Parcul National “Nicolae Romanescu” (centrul de inchirieri biciclete)
- Conferinta “EURONEAR si contributia romaneasca in studierea asteroizilor apropiati de Pamant”, orele 19.00-20.00, Sala Albastra, Universitatea din Craiova (cladirea centrala). Prezinta Dr. Dr. Ovidiu Vaduvescu Astronom international de origine romana Isaac Newton Group (UK, NL, SP), La Palma, Insulele Canare anterior in Chile, Africa de Sud, Canada si Romania.
- Dance for Earth – 20.30 – 21.00, toti cetatenii orasului Craiova sunt invitati sa danseze in Piata Mihai Viteazul Craiova. Actiunea este sustinuta de cluburile de dans din oras.
- Observatii astronomice oferite de Centrul ASTROED – Universitatea din Craiova
Partenerii evenimentului sunt:
Primaria Municipiului Craiova, Asociatia Craiova Capitala Culturala Europeana 2021, Universitatea din Craiova, Departamentul de Fizica, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Casa de Cultura a Studentilor din Craiova, Regia Autonoma de Transport Craiova, RAADPFL, Muzeul Olteniei, Centrul Multifunctional, Sala Polivalenta, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Clubul Sportiv Municipal Craiova, Fundatia de Integrare a Tinerilor in Societate, Centrul ASTROED.
Date de contact:
Tanase Iulian – JCI Craiova
tel. 0763805615
email: iulian.tanase@jcicraiova.ro