De la stinsul luminii, la o comunitate de două miliarde de oameni
WWF anunță Ora Pământului 2016: 19 martie, ora 20:30
Au mai rămas mai puțin de cinci zile până la Ora Pământului, cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile. Pentru a 8-a oară consecutiv, WWF-România încurajează indivizi și organizații, companii, instituții publice și centre culturale din toată țara să stingă lumina timp de o oră, pe 19 martie, la ora locală 20.30. România se va alătura astfel altor peste 7.000 de orașe din mai mult de 160 de țări, pentru a arăta că dorește mai multă determinare și acțiuni concrete din partea decidenților în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.
România a demonstrat în fiecare an că cetățenii ei sunt interesați de mediu din ce în ce mai mult și că sunt dispuși să se implice în activități durabile, că sunt dispuși să acționeze și la nivel individual sau în cercuri apropiate pentru a da un exemplu și altora că schimbarea comportamentului față de natură este posibilă și la îndemâna oricui.
De-a lungul celor șapte ediții de până acum, peste 40 de orașe au participat în mod activ la Ora Pământului și sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din martie. Clădiri simbolice, castele, monumente și instituții întrerup iluminatul în mod simbolic și găzduiesc evenimente tematice. Dintre reușitele importante ale mișcării Earth Hour în România: Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraș de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour și, mai mult decât atât, oprește iluminatul exterior pe parcursul nopții, în fiecare seară.
In Craiova, Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova (ASFFC) și Asociația Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova) propune publicului în data de 19 martie 2016 o serie de evenimente dedicate Earth Hour si anume:
– 20.30 – 20.45 – Marș stradal Universitate – Centrul Vechi – Piața Mihai Viteazul;
– 20.45 – 21.00 – Demonstrație street workout – Fitness Urban Craiova, bike show, acrobatie cu foc;
– 21.00 – 21.15 – Dance for Earth alături de cluburile de dans din oraș;
– 21.15 – 21.30 – Generația Folk;
– 20.30 – 21.30 – Observații astronomice oferite de centrul ASTROED – Universitatea din Craiova
Partenerii evenimentului sunt:
Primaria Municipiului Craiova, Departamentul de Fizica – Universitatea din Craiova, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Casa de Cultura a Studentilor din Craiova, Regia Autonoma de Transport Craiova, RAADPFL, Muzeul Olteniei, Centrul Multifunctional, Sala Polivalenta, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Clubul Sportiv Municipal Craiova, Centrul ASTROED, Uniunea Studentilor din Romania.
Earth Hour zi de zi
Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice sau certificate FSC, ce atestă proveniența din păduri gestionate responsabil.
Mai multe idei pentru un trai în armonie cu natura se găsesc pe www.ora-pamantului.ro, secțiunea 60+.
Clipul oficial Earth Hour 2016 se poate viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=WTuotGlZj60.
Iar pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi www.earthhour.org iar pentru noutatile din orasul tau poti accesa evenimentul de pe facebook: https://www.facebook.com/events/898454050275593/
Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:
Tanase Iulian, organizator local, JCI Craiova, iulian.tanase@jcicraiova.ro, tel. 0763805615
Magor Csibi, Director WWF- România, mcsibi@wwfdcp.ro, tel.0730 098 722
Ioana Beţieanu, Manager Comunicare WWF-România, ibetieanu@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 716
Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.
Despre Earth Hour
Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.
În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de orașe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţări. Detalii pe www.ora-pamantului.ro sau pe www.earthhour.org.
Despre JCI Craiova
Misiunea JCI Craiova este aceea de a fi o platformă de oportunităţi de dezvoltare prin care tinerii dobândesc puterea de a crea schimbări pozitive în comunitatea în care trăiesc.
Proiectele JCI Craiova se desfaşoară pe bază de voluntariat şi sunt axate pe cele 4 arii de dezvoltare ale JCI:
- antreprenoriat şi business,
- dezvoltare personală şi leadership,
- responsabilitate socială – implicare în comunitate,
- relaţii internaţionale şi implementarea obiectivelor mileniului (UN MDGs) setate alături de partenerul international principal ONU.
Prin specificul organizatiei, in raportul cu valorile europene vis a vis de responsabilitate cetateanului de drept, JCI promoveaza implicarea activa a antreprenorilor in comunitatea locala, stimuleaza implicarea tinerilor in aparatul decizional si conceptul de cetatenie activa. Detalii pe www.jcicraiova.ro .